Esenciálne nenasýtené mastné kyseliny omega-3 a omega-6 

 

Aký je medzi nimi rozdiel, ktoré nám prospievajú a ktoré treba, naopak, obmedzovať? 

 

Najskôr trochu teórie.

 

Nenasýtené mastné kyseliny si naše telo nedokáže vyrobiť samo, preto je dôležité ich prijímať v potrave. Omega-3 a Omega-6 sú zdanlivo podobné látky zjednotené pod spoločným názvom esenciálne nenasýtené mastné kyseliny, no ich účinky na ľudský organizmus sú odlišné. Hoci potrebujeme obe z nich, poďme sa pozrieť na to, ako pôsobia v našom organizme.

Omega-3 mastné kyseliny riedia krv ľudí aj zvierat a miazgu rastlín. Majú priaznivý účinok na činnosť mozgu, srdca, pečene, čo sú najrýchlejšie pracujúce orgány. Zlepšujú tiež kvalitu nášho zraku. Ich priaznivý účinok v prevencii srdcovo-cievnych chorôb a úloha pri vývoji mozgu a nervového tkaniva sú pritom vedecky dokázané.

 

Sú efektívne pre:

  • zvyšovanie energetickej hladiny, vytrvalosť a výkon

  • zvýšenie koncentrácie, učenia, pokoja, reakcie, IQ

  • znižovanie faktoru kardiovaskulárnych chorôb

  • bránenie rastu rakoviny a metastáz

  • zvýšenie inzulínovej citlivosti

  • rýchle liečenie zranení spôsobených úrazmi

  • znižovanie zápalov a kĺbových bolestí

  • tlmenie príznakov autoimunitných ochorení

  • zvyšovanie metabolizmu kostných minerálov

  • zlepšenie kontroly hmotnosti

  • zvyšovanie spaľovania tukov, znižovanie produkcie tukov a zvýšenie vývinu tepla spaľovaním tukov.

Omega-6 mastné kyseliny majú opačnú funkciu:

  • zahusťujú krv ľudí, zvierat ako aj šťavy rastlín,

  • spôsobujú zápaly tkanív,

  • môžu byť zodpovedné za choroby srdca, infarkt, astmu, artritídu, cukrovku, bolesti hlavy, depresie, metastázy tumorov…

  • súperia s Omega-3 o enzýmy, preto je tak dôležité, aby boli v rovnováhe.

Omega-9 nie sú esenciálne mastné kyseliny. Sú to mononenasýtené kyseliny nazývané aj kyselina olejová a vyskytujú sa v olivovom oleji, ktorý má významné zdravotné účinky. Omega-9 sú nevyhnutné pre:

  • správnu funkciu imunitného systému

  • majú preventívny význam,

  • kyselina olejová tvorí 55% – 80% olivového oleja,

  • pomáha redukovať nebezpečenstvo artériosklerózy, kardiovaskulárnych ochorení a mŕtvice.

Teraz si vezmime na porovnanie dve zvieratá: kolibríka a medveďa.

 

Čo si myslíte, ktoré z týchto dvoch zvierat potrebuje pre svoj život viac Omega-3 mastných kyselín a prečo?

 

Správna odpoveď je kolibrík,  pretože je to jeden z najdynamickejších vtáčikov. Pohyby jeho krídel dokážu vyvinúť obrovskú rýchlosť, na ktorú potrebuje veľa energie. Omega-3 kyseliny potrebujú najmä dynamickí jedinci. No nielen jedinci, ale aj orgány v našom tele.

 

Ďalšia otázka:

 

Ktoré sú najdynamickejšie orgány v našom tele? Ktoré orgány potrebujú veľkú energiu na svoju činnosť?

 

Sú to pľúca, srdce, mozog, pečeň, obličky, slezina…

 

Keď nemáme dosť Omega-3 kyselín, sme málo vitálni, sme často unavení a akoby spomalení. Teraz sa vráťme k tomu medveďovi. Prečo medveď, keďže som ho dala v porovnania  s kolibríkom, potrebuje viac Omega-6 mastných kyselín ako kolibrík?

Čo robia Omega-6 kyseliny ? Zahusťujú, spomaľujú a v prípade medveďa mu pomôžu prežiť zimné obdobie v stave hibernácie, čiže v zimnom spánku.  

 

Nenasýtené mastné kyseliny sa nachádzajú najmä v rybách, semenách olejnatých rastlín, orechoch, rastlinných olejoch a tukoch z nich vyrobených. Naše telo potrebuje oboje.

 

Všeobecne odporúčaný ideálny pomer je 3:1, teda tri Omega-6 a jedna Omega-3.

Lenže skutočnosť je taká, že u mnohých ľudí je tento pomer oveľa horší. 14: 1, 20:1, ba dokonca aj 50:1 … Na potravinových výrobkoch väčšinou nie je uvedené, aký pomer sa skrýva pod spoločným názvom  nenasýtené mastné kyseliny. To nám sťažuje cielenú reguláciu príjmu správnych tukov. Vačšina olejov na trhu obsahuje najmä Omega-6 mastné kyseliny a málo alebo žiadne Omega-3 kyseliny, pretože tieto rýchlo podliehajú oxidačnému procesu pri nesprávnom skladovaní.

 

Ľanové semeno obsahuje kyselinu Omega-3. Je to všeobecne známa informácia. Viete aj to, že ho nemôžete pomlieť a nechať stáť čo i len niekoľko hodín v teple? Keď ho v krátkej dobe neskonzumujete, Omega-3 sa môžu veľmi rýchlo zoxidovať, dokonca aj vnútri nášho tráviaceho traktu a zmeniť sa na množstvo voľných radikálov.

 

A viete, čo môže Omega-3 kyseliny stabilizovať, aby sa nepokazili?

Antioxidanty, teda vitamíny A, E, C, D, astaxantín, selén… Ďalšia antioxidačná pomoc prichádza z veľkej skupiny zlúčenín obsiahnutých v ovocí a zelenine, ktoré sa nazývajú karotenoidy. Tieto zlúčeniny zahrňujú alfa- a beta- karotén, luteín, zeaxantín a lykopén. Marhule, sladké zemiaky a listová zelenina sú dobrým zdrojom beta-karoténu. Mrkva a dyňa poskytujú ako alfa, tak beta-karotén. Luteín a zeaxantín sa vyskytujú predovšetkým v tmavej zelenej listovej zelenine a červených paprikách. Lykopén sa nachádza v rajčinách, paradajkovej omáčke, guáve a vodných melónoch.

Polyfenoly a bioflavonoidy tvoria ďalšiu obrovskú skupinu antioxidačných ochrancov z rastlinnej ríše. Sú obsiahnuté v červených grapefruitoch, granátových jablkách, mangu, citrusovom ovocí, slivkách, čerešniach, borievkach, ostružinách a zelenom čaji.

 

Keď prijímame veľa Omega-6 mastných kyselín, priberáme, ukladá sa nám to do tukov. Tie tuky sú väčšinou nielen podkožné, ale bohužiaľ aj vnútorné a sú aj viac nebezpečné. Volajú sa viscerálne tuky.  Sú to záludní nepriatelia v našom tele. Viscerálne tuky nám obaľujú črevá, ukladajú sa v pečeni, obaľujú srdce a všetko je akoby spomalené. Správajú sa ako samostatný orgán a produkujú škodlivé látky, ktoré spomaľujú metabolizmus. Výsledkom bývajú krvné zrazeniny, upchaté cievy, vysoký krvný tlak, cukrovka, infarkt, mozgová príhoda a neposlednom rade aj onkologické ochorenia.

 

Toto je jedna z veľmi dôležitých otázok, prečo by bolo vhodné uvažovať o zmene stravovacích návykov a udržiavať si zdravie.

 

Je dobré,  myslieť na to, čo konzumujeme, dodržiavať správnu životosprávu, kvalitný pitný režim, pohyb a pozitívne nastavenie mysle.

 

Otázky “na telo”

 

Viete, ktoré potraviny obsahujú omega 3 nenasýtené mastné kyseliny?

Koľko zjete potravín s obsahom Omega-3 mastných kyselín denne?

 

Vačšina ľudí bohužiaľ dosť málo.

 

Ale zastavme sa ešte na chvíľku pri ľanovom semiačku. Omega-3 kyseliny  z rastlín, ľanového semena alebo iných semien, majú veľmi krátky reťazec, ktorý nedokáže preniknúť až do mozgu. A práve preto je veľmi dôležité brať Omega-3 kyseliny z rýb, pretože tieto majú dlhý reťazec. Keďže všetci potrebujeme, aby náš mozog  pracoval na vysokých obrátkach, potrebujeme ho dotovať energiou, teda je dobré používať aj rybí olej.

Ako je to s tukmi Omega-6? Ako zabezpečiť, aby sme neprekročili zdraviu doporučenú hranicu?

Takmer všetky potraviny obsahujú určité množstvo Omega-6, dokonca aj ryby. Už len tým, že každý deň zjete menšiu hrsť čerstvých orechov a semiačok – ako sú vlašské orechy, slnečnicové semiačka, arašidy, mandle, dyňové semiačka, sezamové semiačka a orechy makadamia – získate zároveň veľké množstvo Omega-6. Pri racionálnom stravovaní je takmer nemožné vyhnúť sa tukom typu Omega-6 a ani by ste sa o to nemali pokúšať. Sú skryté v priemyselne spracovaných potravinách, cereáliách, tyčinkách atď… Preto ďalšie pridávanie tukov typu Omega-3 do šalátov, dresingov a ich priame užívanie zvyšuje rovnováhu, ktorú pre zdravie potrebujeme.

 

Uvediem vám niekoľko pomerov Omega-6 ku Omega-3 v jednotlivých dostupných olejoch:

 

konopný olej 3:1

sójový olej 8:1

olivový olej 9:1

repkový olej 2:1

slnečnicový olej 71:1

 

Kokosový olej omega3 kyseliny neobsahuje, no je zdraviu prospešný.

Tu je niekoľko zaujímavých informácií o jeho účinkoch:

 

  • zvyšuje aktivitu štítnej žľazy

  • podporuje látkovú výmenu

  • je zdrojom energie pre oslabenú pečeň

  • umožňuje spáliť väčšie množstvo kalórií

  • znižuje hmotnosť

  • podporuje imunitný systém,

  • zabraňuje rednutiu kostí

  • pomáha suchej pokožke

  • redukuje riziko rakoviny

  • zabezpečuje vyrovnanú glykémiu u cukrovkárov I. a II. typu

  • poskytuje okamžitý zdroj energie

  • pomáha predchádzať predčasnému starnutiu a tvorbe vrások

  • najbezpečnejší rastlinný olej na tepelnú úpravu pokrmov, bez rizika vzniku štiepnych produktov – rakovinotvorných peroxidov a aldehydov

  • vysoký obsah kyseliny laurovej (50%) posiľňuje imunitu, má antibakteriálne, antimykotické a antivirálne účinky.

  • zvyšuje bazálny metabolizmus, čím pomáha znižovať BMI index bez “dietovania”,

  • znižuje brušnú obezitu

  • priaznivo ovplyvňuje štruktúru cholesterolu zvyšovaním “dobrého” HDL cholesterolu.

  • zamedzením tvorby voľných radikálov a zvýšením HDL cholesterolu znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

  • zlepšuje zabudovanie omega-3 do bunkových stien

 

Ale vráťme sa k Omega-3 kyselinám.

 

doTERRA nám ponúka skvelý produkt BALÍK CELOŽIVOTNEJ VITALITY (anglická skratka LLV – Life long vitality). Prečo o tom hovorím?

 

LLV je jeden z najdôležitejších produktov, ktorý nám poskytuje kompletnú dotáciu potrebných látok pre naše zdravie.

 

Obsahuje:

  1. Komplex bunkovej vitality Alpha CRS+, ktorá:

  • poskytuje antioxidačnú ochranu bunkovej DNA

  •  pomáha pri výrobe energie v mitochondriách

  •  podporuje zdravú bunkovú zápalovú reakciu

  •  obsahuje rastlinné výťažky, karotenoidy a polyfenoly, ako aj zmes pre bunkovú energiu

  •  

2. Micro Plex VMz, ktorý:

  • obsahuje vyváženú zmes vitamínov A, C, E, D a komplex vitamínov B

  • obsahuje minerály pochádzajúce z jedla a organické stopové minerály na podporu zdravých kostí a metabolizmu

  • optimalizuje príjem živín pomocou vysokokvalitnej zmesi a systému na uvoľňovanie enzýmov

  • obsahuje zmes doTERRA Tummy Tamer z mäty, zázvoru a rasce lúčnej, ktorá pomáha upokojiť žalúdok

  • je uzatvorený v rastlinných kapsuliach bez obsahu pšeničných, mliečnych a živočíšnych produktov alebo syntetických prísad.

3.  xEO Mega je revolučná formula, ktorá spája esenciálne oleje CPTG s prírodnými, morskými a rastlinnými esenciálnymi mastnými kyselinami.

 Obsahuje:

  • esenciálne oleje kadidla, tymiánu, rasce rímskej, divokého pomaranča, mäty, zázvoru, rasce lúčnej a nemeckého harmančeka,

  • prináša esenciálne mastné kyseliny DHA a EPA z olejov zo semien granátového jablka, ľanu, boráka, brusnice a morských lipidov ako sú ančovičky, makrely, sardinky,

  • podporuje imunitu, zdravie kardiovaskulárneho systému, kĺbov, mozgu,

  • obsahuje jedinečnú formulu karotenoidu astaxantín pre antioxidačnú ochranu

3. vEO Mega je 100-percentne vegánska formula ako alternatíva k nevegánskej formule.

  • neobsahuje morské lipidy,

  • je obohatená okrem všetkých zložiek, ktoré sa nachádzajú v xEO Mega o esenciálne mastné kyseliny z olejov z hroznových semien, tekvice a semien incha inchi.

Mnoho vegánov uprednostňuje príjem Omega3 nenasýtených mastných kyselín z rastlín.

Je dobre vedieť zopár skutočností.

 

Aj keď je ľanový olej najbohatším zdrojom Omega-3 (až 55%), nevýhodou je, že obsahuje len Omega-3 kyseliny s krátkym reťazcom – kyselinu alfa-linolénovú ALA. Telo dokáže za ideálnych podmienok premeniť maximálne 15 % na omega-3 s dlhým reťazcom: EPA a DHA. Práve Omegu-3 s dlhým reťazcom potrebuje mozog a imunita na správnu funkciu. Problém konzumácie ľanového oleja nastáva aj z dôvodu, že nepremenená ALA (85% prijatého množstva) sa použije len ako zdroj energie. A použitie nenasýtených mastných kyselín ako zdrojov energie je nežiadúce. Pri ich metabolizme vznikajú vedľajšie produkty – voľné radikály. Ľanové  semiačka obsahujú nielen ALA (alfa-linolénová kyselina), ale v šupkách sú aj lignány (slizy) ktoré priaznivo ovplyvňujú slizničnú imunitu a flavonoidy, ktoré pôsobia antioxidačne.

 

Je dobré, vzhľadom na problém so zachovaním správneho pomeru Omega-6 ku Omega-3, užívať doTERROU odporúčané množstvo xEO Mega/vEO Mega, teda 2 tobolky 2x denne.

 

Niekoľko poznámok k 40 – ročnému výskumu dánskeho vedca Jorn Dyerberga, objaviteľa Omega-3 kyselín:

 

Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny majú zásadný a žiadúci vplyv na – nervy, oči, pľúca, srdce, pečeň, kožu, kosti, mozog, tráviacu sústavu, DNA, vlasy, nechty, majú schopnosť chrániť bunky pred ich oxidačným poškodzovaním a menežujú stres.

Pri pravidelnom konzumovaní Omega-3 kyselín s dostatočným množstvom EPA a DHA môžeme:

  1. znížiť riziko srdcovocievnych ochorení o 10 – 30%,

  2. zabrániť vzniku depresií, podporiť zdravie oka, najmä sietnice (bez DHA je o 40% väčšie riziko oslepnutia),

  3. zamedziť rozvoj poruchy správania, pozornosti a hyperaktivity (ADHD),

  4. obmedziť alergie a zápaly v tele,

  5. redukovať reumatické ťažkosti ako stuhnutosť a bolesti,

  6. ovplyvniť demenciu a Alzheimerovú chorobu užívaním Omega-3, najlepšie už v prenatálnom veku dieťaťa prostredeníctvom matky,

  7. zabrániť vývojovým poruchám ako sú dyslexia (porucha čítania), …

  8. znížiť výskyt rakoviny prsníka o 40%,

  9. znížiť rakovinu konečníka pri užívaní 4 tobolky denne po dobu 4 rokov o 50%

OMEGA-3 KYSELINY REDUKUJÚ ÚMRTIA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Košík