Dnes Vám prinášam opäť zauímavé informácie, prečo nás niekedy naše telo neposlúcha, prípadne mu niečo je, a my nevieme, čo. Na vine môže byť nedôsledné príjmanie vitamínov a MINERÁLOV, či už v podobe stravy, alebo v podobe DOTERRA.
Minerálne látky sú pre ľudský organizmus dôležité tak ako sacharidy alebo bielkoviny. Organizmus potrebuje k rastu a vývoju 22 druhov minerálnych látok, ktoré si nie je schopný vytvárať vo vlastnom tele, ale ich musíme prijímať potravinami.
Sú stavebnými prvkami kostí a zubov, riadia rovnováhu v tele, činnosť srdca a zažívacieho systému, regulujú látkovú premenu a sú nevyhnutné pre optimálne funkcie nervov a svalov.
Vybrala som len tie, ktoré myslím, že poznáte, avšak nie až tak do hĺbky.
DRASLÍK je základná živina používaná na udržanie rovnováhy tekutín a elektrolytov v tele. Draslík je tiež tretím najrozšírenejším minerálom v tele a potrebným minerálom pre funkciu niekoľkých orgánov vrátane srdca, obličiek, mozgu a svalov. Hrá tiež dôležitú úlohu pri udržiavaní hydratácie tela a spolupracuje so sodíkom na podpore bunkovej funkcie pomocou sodíkovo-draslíkovej pumpy vášho tela, okrem iných výhod draslíka.
Symptómy nízkeho draslíka – alias hypokaliémia – môžu byť neuveriteľne nebezpečné a môžu zahŕňať silné bolesti hlavy, dehydratáciu, búšenie srdca a opuch žliaz a tkanív. Draslík z prírodných zdrojov potravy, ako je zoznam potravín bohatých na draslík nižšie, sa považuje za veľmi bezpečný a zdravý s minimálnym rizikom vedľajších účinkov.
Draslík nájdete v Bone nutrient, LLV, a A2Z.
Zdroje draslíka
- zemiaky
- avokádo,
- ovocie – banány, jablko, pomaranče,
- zelenina – špenát, špargľa, kel, šošovica,
- sušené ovocie – marhule, hrozienka, slivky,
- ryby – losos, tuniak,
- orechy a semená – mandle, kešu, lieskové orechy, slnečnicové a tekvicové semienka,
- mliečne výrobky – jogurt, mlieko a syry.
HORČÍK: je štvrtým najrozšírenejším minerálom v tele a väčšinou sa ukladá v kostiach. Pretože si telo nedokáže vyrobiť horčík, musíme tento minerál získať zo stravy alebo doplnkov. Doplnky horčíka sú dostupné v rôznych formách, jednou z nich je magnézium citrát
Nedostatok horčíka je považovaný za jeden z najčastejších nedostatkov živín, ktorý postihuje dospelých, z dôvodov vrátane nízkej kvality pôdy, problémov s absorpciou a nedostatku ovocia alebo zeleniny v strave ľudí. Citrát horečnatý môže nielen pomôcť brániť sa proti príznakom nedostatku, ako je únava, bolesti svalov a problémy so spánkom, ale lekári ho bežne používajú aj na zmiernenie zápchy.
Samotný horčík je esenciálny, viacúčelový minerál, ktorý sa podieľa na viac ako 300 enzymatických reakciách v tele. Asi 99% celkového horčíka v ľudskom tele sa nachádza v kostiach, svaloch a nesvalových mäkkých tkanivách.
Za výborné zdroje horčíka sú považované: ovocie (ďatle, banány, sušené marhule), zelenina a strukoviny (špenát, artičoky, varená šošovica, hrach), mäso a ryby (zubáč, tuniak, varené kuracie prsia), orechy (mandle, píniové semienka, kešu), nápoje (mrkvová, grapefruitová alebo pomarančová šťava, červené víno)., Bone nutrient, LLV, A2Z
nastupuje môj obľúbený JÓD, ktorý často zdôraňujem nielen pri klientoch, ale aj na IG stories, či na LIVE. Jód je stopový prvok, ktorý je prirodzene prítomný v niektorých potravinách, pridáva sa do niektorých druhov solí a je k dispozícii ako doplnok výživy. Jód je nevyhnutnou súčasťou hormónov štítnej žľazy, tyroxínu (T4) a trijódtyronínu (T3). Hormóny štítnej žľazy regulujú mnoho dôležitých biochemických reakcií vrátane syntézy bielkovín a enzymatickej aktivity a sú rozhodujúcimi determinantmi metabolickej aktivity. Sú tiež potrebné pre správny vývoj kostry a centrálneho nervového systému u plodu a dojčiat.
Zaujímave,
Mliečne potraviny, vrátane jogurtu, sú primárnym zdrojom jódu. Porcia netučného gréckeho jogurtu vám poskytne 77 percent dennej potreby jódu. Grécky jogurt je tiež vynikajúcim zdrojom bielkovín a obsahuje probiotiká, čiže zdravé baktérie, ktoré udržujú vaše črevá a imunitný systém v hladkej prevádzke.
Morské plody a ryby vedú v mnohých potravinových rebríčkoch, pokiaľ ide o vysoký obsah živín, ktoré sú pre vás prospešné. Pokiaľ ide o jód, treska je jedným z najlepších zdrojov minerálu, a to vďaka jej absorpcii z morskej vody a jedla, ktoré konzumuje. Treska je tiež dobrým zdrojom bielkovín, omega-3 mastných kyselín a vitamínu B12.
Avšak my v doterra vieme, že každý softgels je zložený z jódu. Každá kapsulka ma v sebe % jódu.
VÁPNIK:
Vápnik, najhojnejší minerál v tele, sa nachádza v niektorých potravinách, pridáva sa do potravín, je dostupný ako doplnok výživy, a je prítomný v niektorých liekoch (napríklad antacidách). Vápnik je potrebný na vaskulárne kontrakcie a vazodilatáciu, funkciu svalov, nervový prenos, intracelulárnu signalizáciu a hormonálnu sekréciu, hoci na podporu týchto kritických metabolických funkcií je potrebných menej ako 1% celkového vápnika v tele. Sérový vápnik je veľmi prísne regulovaný a nekolíše so zmenami v príjme potravy; telo využíva kostné tkanivo ako rezervoár a zdroj vápnika na udržanie konštantnej koncentrácie vápnika v krvi, svaloch a medzibunkových tekutinách.
Zvyšných 99% zásob vápnika v tele je uložených v kostiach a zuboch, kde podporuje ich štruktúru a funkciu. Samotná kosť prechádza nepretržitou remodeláciou s neustálou resorpciou a ukladaním vápnika do novej kosti. Rovnováha medzi resorpciou a ukladaním kostí sa mení s vekom. Tvorba kostí prevyšuje resorpciu v obdobiach rastu u detí a dospievajúcich, zatiaľ čo v rannej a strednej dospelosti sú oba procesy relatívne rovnaké. U starnúcich dospelých, najmä u postmenopauzálnych žien, odbúravanie kostí prevyšuje tvorbu, čo vedie k úbytku kostí, ktorý časom zvyšuje riziko osteoporózy.
Vápnik v strave: ryby, hovädzie mäso, kuracie mäso, pečeň, mlieko, jogurt,syr, vajíčka, cottage cheese, celozrnný chlieb, strukoviny….Bone nutrient, DB polyphenol, A2Z, LLV
Zinok je základný minerál, ktorý je prirodzene prítomný v niektorých potravinách, pridáva sa do potravín a je k dispozícii ako doplnok výživy. Zinok sa nachádza aj v mnohých pastilkách na nachladnutie a v niektorých voľne predajných liekoch predávaných ako lieky proti prechladnutiu.
Zinok sa podieľa na mnohých aspektoch bunkového metabolizmu. Zinok je potrebný pre funkciu viac ako 300 enzýmov a 1 000 transkripčných faktorov a je uložený a prenesený do metalotioneínov. Je to druhý najpočetnejší stopový kov u ľudí po železe a je to jediný kov, ktorý sa vyskytuje vo všetkých triedach enzýmov. Zinok nájdete: v hovädzom mäse, losos, vajíčka, strukoviny, oriešky, semiačka a najmä v morských plodoch. U nás v doterra :Bone nutrient, A2Z, LLV
ŽELEZO je stopový minerál, ktorý sa nachádza v každej živej bunke nášho tela. Je primárnou zložkou dvoch proteínov: hemoglobínu a myoglobínu. Hemoglobín je časť červených krviniek, ktorá prenáša kyslík do tkanív tela, zatiaľ čo myoglobín je časť svalových buniek, ktoré zadržiavajú kyslík.
Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je nedostatok železa najbežnejšou známou formou nedostatku výživy. Najlepší spôsob, ako sa uistiť, že vám táto kľúčová živina nebude chýbať, je každý deň jesť primerané množstvo potravín bohatých na železo. Nájdeme ho v hovädzom , jahňacom, bravčovom mäse, vajciach, špenát, pór, cvikla, zemiaky, špargľa, brokolica, kel, ryža. LLV, A2Z
Erika Janglová
Je dobré si pripomenúť a nezabudat kde sa nachádzajú dôležité vitamíny prd náš organizmus, vďaka voňavá za úžasne spracovanie. 🩷🙏🩷
Silvia
Ďakujem 😍
Erika
Tak tento blok je dôležitý, lebo naše telo bez minerálov nefunguje tak ako má a tieto informácie nám pomáhajú dávať na seba pozor a starať sa k svoje vnútorné telo. Vďaka🙏💕🍀
Iveta
Dakujem, ze nieco taketo tu najdem vzdy ked sa potrebujem vratit k tymto informaciam