“Veď ja sa predsa stravujem zdravo, a aj vitamíny občas jem.” – túto vetu často počúvam od ľudí, čo chodia za mnou. No keby boli zdraví, neprišli by za mnou.
Už ani to jablko odtrhnuté zo stromu priamo u babky nemá toľko vitamínov ako pred pár rokmi. A koľkí z nás majú vôbec tú možnosť jesť jablká od babky? Ak máme chuť na jahody, kúpime si ich v obchode v každom ročnom období. Nepozeráme nato, že u nás teraz nerastú a museli prejsť dlhú cestu, kým skončili na našom tanieri.
A keď vidíme extra sladký ananás, neskončí v našom nákupnom košíku? Čo na tom, že od momentu, kedy ho niekde v Amerike, či Ázii odrezali prešlo niekoľko týždňov, niekedy až mesiacov
M I C R O P L E X M V P – prvá zložka LLV:
- Vitamín A – (prírodný alfa a beta karotén) pre zrak, zdravú kožu a transkripciu DNA
- Vitamín C – (prírodný askorbát vápenatý a horečnatý) pre stabilitu kolagénu(hlavnej bielkovine v spojivovom tkanive) a pomáha syntetizovať neurotransmitery a karnitín (ktorý pomáha s tvorbou energie prostredníctvom rozpadu mastných kyselín)
- Vitamín D – (ako cholekalciferol) je dôležitý pre zdravie a pevnosť kostí, pomáha upravovať vylučovanie hormónov a imunitnú funkciu
- Vitamín E – (prírodná zmes tokoferolov a tokotrienolov) je silným antioxidantom a plní úlohu pri bunkovej komunikácii
- Vitamín K – (ako glykoproteínový matrix a menachinón) je potrebný pre pečeň na tvorbu bielkovín zapojených do procesu zrážania krvi a na stavbu kostí
- Tiamín – (ako glykoproteínový matrix) je rozhodujúci pre tvorbu energie vo vnútri buniek z uhľohydrátov a pre správnu funkciu srdca a nervových buniek
- Riboflavín – (ako glykoproteínový matrix) je dôležitý pre tvorbu energie v bunke z lipidov a uhľohydrátov a tiež pre syntézu niekoľkých iných dôležitých bunkových zlúčenín
- Niacín – (prírodný niacínamid) plní úlohu pri bunkovom metabolizme. Nedostatok niacínu môže viesť k dermatitíde, hnačke, zmätku a demencii
- Vitamín B6 – (ako glykoproteínový matrix) nevyhnutný koenzým pre niekoľko enzýmov zapojených do metabolizmu a tiež pre tvorbu neurotransmiterov, ako napr. serotonínu a epinefrínu
- Kyselina listová – (ako glykoproteínový matrix) nevyhnutná pre bunky na tvorbu nukleotidov (stavebných kameňov DNA a RNA)
- Vitamín B12 – (ako metylkobalamín) plní kľúčovú úlohu pri syntéze DNA regeneráciou kyseliny listovej a rozhodujúcu úlohu pri udržiavaní zdravej myelínovej pošvy, nevyhnutnej na normálnu funkciu nervového systmu
- Biotín – pomáha metabolizovať mastné kyseliny a je dôležitý pre syntézu glukózy z rôznych látok
- Pantotenát výpenanatý – plní dôležitú úlohu pri tvorbe energie v bunke a tvorbe cholesterolu, rôznych mastných kyselín a acetylcholínu (neurotransmiter, ktorý umožňuje bunkám nervového systému navzájom komunikovať)
- Vápnik – (ako prírodný koral a askorbát) je rozhodujúci pre štruktúru kostí a tiež plní úlohu pri svalových kontrakciách a komunikácii nervových buniek
- Železo – (ako kvasinky a bisglycinát) je súčasťou štruktúry hému (podstatná časť bielkoviny hemoglobín, ktorá umožňuje červeným krvinkám prenášať kyslík po celom tele) a tiež niekoľkých ďalších bielkovín. Tiež plní úlohu pri enzymatických reakciách v tele
- Jód – (ako morské riasy z čeľade Laminariaceae) používa ho štítna žľaza na syntézu hormónov. Nedostatok jódu môže viesť k intelektuálnemu postihnutiu u detí a iným zdravotným problémom
- Horčík – (ako citrát a askorbát) je potrebný na tvorbu rôznych enzýmov v tele vrátane tých, ktoré tvoria a používajú ATP (bunkovú energiu) a ktoré tvoria DNA a RNA
- Zinok – (ako glykonát a glycitát) je dôležitou zložkou mnohých enzýmov a bielkovín nachádzajúcich sa v tele a tiež plní úlohu pri bunkovej komunikácii
- Selén – (ako glykonát a kvasinky) plní úlohu ako kofaktor pre niekoľko enzýmov v tele vrátane niekoľkých enzýmov v štítnej žľaze
- Meď – (ako glykonát a kvasinky) nachádza sa v niekoľkých rôznych enzýmoch vrátane superoxid dismutázy
- Mangán – (ako aminokyselinový chelát a kvasinky) je dôležitou zložkou rôznych enzýmov
- Chróm – (ako pikolinát a kvasinky) plní úlohu pri metabolizme cukrov a lipidov v tele
- Zmes morských rias, brokolice, riasy spirulina, prášku zo stebiel ovsa, pivovarníckych kvasníc a 72 stopových prvkov v organickej podobe
- Enzýmový asimilačný systém – tento systém obsahuje špeciálne enzýmy a minerálne kofaktory, ktoré môžu zlepšiť trávenie a vstrebávanie živín v tenkom čreve do krvného obehu vrátane amylázy (štiepi komplexné uhľohydráty na cukry, proteázy (štiepi bielkoviny na menšie aminokyseliny, laktázy (štiepi laktózu na jednoduhšie cukry) a lipázy (štiepi tuky a lipidy na ich jednotlivé zložky)
- Zmes na žalúdok – obsahuje rôzne byliny, ako napr. list mäty piepornej, extrakt zo zázvorového koreňa a semiačko z rasce lúčnej,ktoré pomáhajú nášmu žalúdku
x E O M E G A –druhá zložka LLV:
Väčšina priaznivých účinkov sa prejaví už počas niekoľkých dní, alebo týždňov.
ZHRNUTIE: xEO MEGA ako druhá zložka LLV obsahuje:
- Koncentrovaný rybí olej (EPA, DHA) – EPA – omega3mastná kyselina -protizápalové účinky, pozitívny účinok na osoby trpiace depresiou. DHA sa nachádza vo vysokých koncentráciách v mozgu a sietnici oka, kde je súčasťou niekoľkých fosfolipidov, má schopnosť potláčať bunky rakoviny hrubého čreva. EPA a DHA ak sa užívajú spoločne – pomáhajú pri znižovaní vysokého krvného tlaku a pri srdcovocievnych ochoreniach, predovšetkým u osôb s vysokým rizikom. Ak EPA a DHA užívajú tehotné ženy, má to pozitívny účinok na ich deti, deti majú potom nižší výskyt alergií a mali lepší neurologický vývin
- Astaxantín – ako prírodný karotenoid ktorý sa nachádza v mnohých morských rastlinách ( a zvieratách, ktoré sa živia týmito rastlinami. V najväčšej miere sa nachádza v morských riasach. Má silné antioxidačné účinky. Má potenciál prechádzať hematoencefalickou bariérou u cicavcov, čo z neho robí hlavného kandidáta na liečbu ochorení centrálneho nervového systému spôsobených oxidačným poškodením.
- Luteín – ako prírodný karotenoid syntetizovaný rastlinami, ktorý sa vo veľkom množstve nachádza v zelenej listovej zelenine. Je to antioxidant, ktorý má fotoochranné účinky (chráni oči pred oxidačným stresom spôsobeným UV žiarením a znižuje riziko makulárnej degenerácie spôsobenej vekom a považuje sa za sľubné chemopreventívne činidlo
- Zeaxantín – ako prírodný karotenoid, dôležitý pre zdravie očí. Luteín ako i zeaxantín znižuje riziko makulárnej degenerácie spôsobenej vekom
- Lykopén -ako červený karotén v paradajkách, mrkve a dyni, ako i iných druhoch ovocia a zeleniny. Má silný antioxidačný účinok
- Alfa a beta karotén – antioxidant, pri podávaní po dobu 12 týždňov znižuje oxidačný stres u subjektov mužského pohlavia
- Ľanový olej (ALA) – látka, z ktorej môže ľudské telo ľahko syntetizovať EPA alebo DHA
- Borákový olej (GLA) – borákový olej patrí k olejom s najvyšším obsahom omega 6 mastnej kyseliny. Má schopnosť zmierňovať dermatitídu a iné kožné ochorenia
- Brusnicový olej (ALA) – má vysoký obsah vitamínu E, ktorý je silným antioxidantom
- Olej z granátových jabĺk (CLNA) – antioxidačné a protizápalové účinky
- Vitamín D (cholekalciferol) – dôležitý pre zdravie a pevnosť kostí, pomáha upravovať vylučovanie hormónov a imunitnú funkciu
- Vitamín E – silný antioxidant, plní úlohu pri bunkovej komunikácii
- Klinčekový esenciálny olej – silne antioxidačný a protizápalový olej, pomáha zmierniť bolesť a kožné problémy
- Kadidlový esenciálny olej – silne imunostimulačné a protizápalové účinky. Tiež pomáha pri problémoch s krvným tlakom a depresii
- Tymiánový esenciálny olej – silne antioxidačný, pomáha pri depresii a únave
- Esenciálny olej z rasce rímskej – pomáha s trávením a môže pomôcť pri ingigescii a plynatosti
- Pomarančový esenciálny olej – pomáha tráviacemu systému, pri netrávení a hnačke
- Esenciálny olej z mäty piepornej – silne protizápalový a protikŕčový. Môže pomôcť pri črevných kŕčoch a tiež pocite nutkania na vracanie
- Zázvorový esenciálny olej – pôsobí upokojujúco na tráviaci systém, zmierňuje pocit nutkania na vracanie a poruchy trávenia
- Esenciálny olej z rasce lúčnej – protikŕčový a protiparazitný, pomáha pri poruchách trávenia a hnačke, upokojujúco pôsobí na svalstvo čriev
- Esenciálny olej z rumančeka kamilkového – protizápalový a pomáha tráviacemu systému, pečeni pri zmiernení gastritídy
A L P H A C R S – tretia zložka LLV – na bunková vitalitu
- Extrakt z rastliny Boswelia serrata – kyseliny beta-boswellove – kyseliny boswellové majú silné protizápalové a protirakovinové účinky a tiež majú potenciál podporovať zdravie kĺbov a zabraňovať artritíde
- Extrakt z koreňa šišiaka (bajkalín) – bajkalín je polyfenol získavaný z koreňa šišiaka bajkalského. Je známy pre svoje antioxidačné účinky a protirakovinové pôsobenie
- Extrakt z pestreca mariánskeho (silymarín) – silymarín je komplex polyfenolov extrahovaných z rastliny pestreca mariánskeho. Majú silné ochranné účinky na pečeň
- Extrakt z ananásu (bromelaínové proteázové enzýmy)– protizápalové účinky a potenciál znížiť bolesť kĺbov a artritídu
- Extrakt z rastliny Polygonum cuspidatum (resveratrol)– resveratrol je polyfenol, ktorý vytvárajú rastliny v rámci obrannej reakcie voči baktériám a hubám. Okrem svojich antioxidačných účinkov sa resveratrol študuje aj pre svoju schopnosť potláčať rast rakovinových buniek pri rakovine kože a leukémii a schopnosť zlepšovať mitochondriálnu funkciu v bunkách
- Extrakt z listov zeleného čaju– chráni bunky kostnej drene pred vznikom chromozómových aberácií. Zelený čaj môže znížiť riziko vzniku srdcovocievneho ochorenia a niektorých foriem rakoviny
- Extrakt z granátového jablka – kyselina elagová sa nachádza v malinách, granátových jablkách, vlašských orechoch a iných druhoch ovocia a zeleniny. Tento polyfenol má schopnosť zabrániť oxidácii lipoproteínov s nízkou hustotou (známy rizikový faktor pre srdcovocievneochorenie) a rozvoju aterosklerotických lézií, preto by mohol pomôcť predchádzať ateroskleróze
- Extrakt z koreňa kurkumy (kurkumín) – kurkumín je polyfenol nachádzajúci sa v koreni kurkumy (korenie, ktoré sa bežne používa ako súčasť korenia kari. Kurkumín naväzuje na plaky amyloidu-beta a zabraňuje ich tvorbe, znižuje mieru oxidačného stresu a poškodenia molekuly DNA spôsobených amyloidom-beta v nervových bunkách. Amyloid-beta a jeho hromadenie v mozgu v podobe plaku sa považuje za možnú príčinu Alzheimerovej choroby.
- Extrakt z hroznových semien (proantokyanidíny) – znižovanie oxidácie lipoproteínov s nízkou hustotou u ľudí s vysokou hladinu cholesterolu
- Extrakt zo sezamových semien – o sezamových semenách je preukázané, že majú antioxidačné účinky
- Extrakt z borovicovej kôry – je silný antioxidant, preventívne pôsobí proti vzniku ochorení kostí. Zvyšuje ochrannú schopnosť pred oxidáciou u lipoproteínov s malou hustotou (komplexné molekuly, ktoré prenášajú v tele tuky)
- Acetyl –l-karnitín – je látka tvorená telom, ktorá prenáša mastné kyseliny do mitochondrií, čím pomáha pri rozpade tukov za vzniku energie. Užívanie l-karnitínu viedlo k zníženiu únavy a tiež zvyšovalo objem svalov a znižovalo objem tuku
- Kyselina alfa-lipoová – plní dôležitú úlohu pri aeróbnom metabolizme buniek. Má výrazné antioxidačné vlastnosti a pomáha pri pacientoch s Alzheimerovou chorobou a ako liečba pre neuropatiu u pacientov s cukrovkou. Kyselina lipoová sa spolu s acetyl –l-karnitínom študuje pre svoju schopnosť znížiť oxidačné poškodenie mitochondrií v mozgu, ku ktorému dochádza pri starnutí
- Koenzým Q10 Extrakt – je látka, ktorá má rozhodujúcu úlohu v elektrónovom transportnom reťazci, ktorý pomáha s tvorbou bunkovej energie. Okrem antioxidačných vlastností sa koenzým Q10 študuje pre svoj neuroochranný účinok pri Parkinsonovaj chorobe a pre svoju schopnosť zmierniť symptómy chronického zlyhania srdca a iných srdcovocievnych problémov
- Kvercetín – je polyfenol, ktorý sa bežne vyskytuje v jablkách, citrusovom ovocí, zelených druhoch zeleniny a mnohých bobuľovitých plodoch. Študuje sa pre svoju schopnosť selektívne usmrcovať bunky rakoviny prostaty bez toho, aby poškodzovali okolité zdravé bunky.
- Extrakt z listov Ginka dvojlaločného – svojim antioxidačným pôsobením chráni pečeň pred poškodením, ochraňuje mozog, myslenie, ochrana buniek, pamäť, pôsobí proti demencii
- Zmes na žalúdok – obsahuje rôzne byliny, ako napr. list mäty piepornej, extrakt zo zázvorového koreňa a semiačko z rasce lúčnej, ktoré pomáhajú nášmu žalúdku
Viac info a odkazov na odb.literatúru nájdete v knihe Modern Essentials