M I C R O P L E X M V P – prvá zložka LLV:
Vitamín A – (prírodný alfa a beta karotén) pre zrak, zdravú kožu a transkripciu DNA
Vitamín C – (prírodný askorbát vápenatý a horečnatý) pre stabilitu kolagénu(hlavnej bielkovine v spojivovom tkanive) a pomáha syntetizovať neurotransmitery a karnitín (ktorý pomáha s tvorbou energie prostredníctvom rozpadu mastných kyselín)
Vitamín D – (ako cholekalciferol) je dôležitý pre zdravie a pevnosť kostí, pomáha upravovať vylučovanie hormónov a imunitnú funkciu
Vitamín E – (prírodná zmes tokoferolov a tokotrienolov) je silným antioxidantom a plní úlohu pri bunkovej komunikácii
Vitamín K – (ako glykoproteínový matrix a menachinón) je potrebný pre pečeň na tvorbu bielkovín zapojených do procesu zrážania krvi a na stavbu kostí
Tiamín – (ako glykoproteínový matrix) je rozhodujúci pre tvorbu energie vo vnútri buniek z uhľohydrátov a pre správnu funkciu srdca a nervových buniek
Riboflavín – (ako glykoproteínový matrix) je dôležitý pre tvorbu energie v bunke z lipidov a uhľohydrátov a tiež pre syntézu niekoľkých iných dôležitých bunkových zlúčenín
Niacín – (prírodný niacínamid) plní úlohu pri bunkovom metabolizme. Nedostatok niacínu môže viesť k dermatitíde, hnačke, zmätku a demencii
Vitamín B6 – (ako glykoproteínový matrix) nevyhnutný koenzým pre niekoľko enzýmov zapojených do metabolizmu a tiež pre tvorbu neurotransmiterov, ako napr. serotonínu a epinefrínu
Kyselina listová – (ako glykoproteínový matrix) nevyhnutná pre bunky na tvorbu nukleotidov (stavebných kameňov DNA a RNA)
Vitamín B12 – (ako metylkobalamín) plní kľúčovú úlohu pri syntéze DNA regeneráciou kyseliny listovej a rozhodujúcu úlohu pri udržiavaní zdravej myelínovej pošvy, nevyhnutnej na normálnu funkciu nervového systmu
Biotín – pomáha metabolizovať mastné kyseliny a je dôležitý pre syntézu glukózy z rôznych látok
Pantotenát výpenanatý – plní dôležitú úlohu pri tvorbe energie v bunke a tvorbe cholesterolu, rôznych mastných kyselín a acetylcholínu (neurotransmiter, ktorý umožňuje bunkám nervového systému navzájom komunikovať)
Vápnik – (ako prírodný koral a askorbát) je rozhodujúci pre štruktúru kostí a tiež plní úlohu pri svalových kontrakciách a komunikácii nervových buniek
Železo – (ako kvasinky a bisglycinát) je súčasťou štruktúry hému (podstatná časť bielkoviny hemoglobín, ktorá umožňuje červeným krvinkám prenášať kyslík po celom tele) a tiež niekoľkých ďalších bielkovín. Tiež plní úlohu pri enzymatických reakciách v tele
Jód – (ako morské riasy z čeľade Laminariaceae) používa ho štítna žľaza na syntézu hormónov. Nedostatok jódu môže viesť k intelektuálnemu postihnutiu u detí a iným zdravotným problémom
Horčík – (ako citrát a askorbát) je potrebný na tvorbu rôznych enzýmov v tele vrátane tých, ktoré tvoria a používajú ATP (bunkovú energiu) a ktoré tvoria DNA a RNA
Zinok – (ako glykonát a glycitát) je dôležitou zložkou mnohých enzýmov a bielkovín nachádzajúcich sa v tele a tiež plní úlohu pri bunkovej komunikácii
Selén – (ako glykonát a kvasinky) plní úlohu ako kofaktor pre niekoľko enzýmov v tele vrátane niekoľkých enzýmov v štítnej žľaze
Meď – (ako glykonát a kvasinky) nachádza sa v niekoľkých rôznych enzýmoch vrátane superoxid dismutázy
Mangán – (ako aminokyselinový chelát a kvasinky) je dôležitou zložkou rôznych enzýmov
Chróm – (ako pikolinát a kvasinky) plní úlohu pri metabolizme cukrov a lipidov v tele
Zmes morských rias, brokolice, riasy spirulina, prášku zo stebiel ovsa, pivovarníckych kvasníc a 72 stopových prvkov v organickej podobe
Enzýmový asimilačný systém – tento systém obsahuje špeciálne enzýmy a minerálne kofaktory, ktoré môžu zlepšiť trávenie a vstrebávanie živín v tenkom čreve do krvného obehu vrátane amylázy (štiepi komplexné uhľohydráty na cukry, proteázy (štiepi bielkoviny na menšie aminokyseliny, laktázy (štiepi laktózu na jednoduhšie cukry) a lipázy (štiepi tuky a lipidy na ich jednotlivé zložky)
Zmes na žalúdok – obsahuje rôzne byliny, ako napr. list mäty piepornej, extrakt zo zázvorového koreňa a semiačko z rasce lúčnej,ktoré pomáhajú nášmu žalúdku
x E O M E G A – druhá zložka LLV:
Koncentrovaný rybí olej (EPA, DHA) – EPA – omega3mastná kyselina -protizápalové účinky, pozitívny účinok na osoby trpiace depresiou. DHA sa nachádza vo vysokých koncentráciách v mozgu a sietnici oka, kde je súčasťou niekoľkých fosfolipidov, má schopnosť potláčať bunky rakoviny hrubého čreva. EPA a DHA ak sa užívajú spoločne – pomáhajú pri znižovaní vysokého krvného tlaku a pri srdcovocievnych ochoreniach, predovšetkým u osôb s vysokým rizikom. Ak EPA a DHA užívajú tehotné ženy, má to pozitívny účinok na ich deti, deti majú potom nižší výskyt alergií a mali lepší neurologický vývin
Astaxantín – ako prírodný karotenoid ktorý sa nachádza v mnohých morských rastlinách ( a zvieratách, ktoré sa živia týmito rastlinami. V najväčšej miere sa nachádza v morských riasach. Má silné antioxidačné účinky. Má potenciál prechádzať hematoencefalickou bariérou u cicavcov, čo z neho robí hlavného kandidáta na liečbu ochorení centrálneho nervového systému spôsobených oxidačným poškodením.
Luteín – ako prírodný karotenoid syntetizovaný rastlinami, ktorý sa vo veľkom množstve nachádza v zelenej listovej zelenine. Je to antioxidant, ktorý má fotoochranné účinky (chráni oči pred oxidačným stresom spôsobeným UV žiarením a znižuje riziko makulárnej degenerácie spôsobenej vekom a považuje sa za sľubné chemopreventívne činidlo
Zeaxantín – ako prírodný karotenoid, dôležitý pre zdravie očí. Luteín ako i zeaxantín znižuje riziko makulárnej degenerácie spôsobenej vekom
Lykopén – ako červený karotén v paradajkách, mrkve a dyni, ako i iných druhoch ovocia a zeleniny. Má silný antioxidačný účinok
Alfa a beta karotén – antioxidant, pri podávaní po dobu 12 týždňov znižuje oxidačný stres u subjektov mužského pohlavia
Ľanový olej (ALA) – látka, z ktorej môže ľudské telo ľahko syntetizovať EPA alebo DHA
Borákový olej (GLA) – borákový olej patrí k olejom s najvyšším obsahom omega 6 mastnej kyseliny. Má schopnosť zmierňovať dermatitídu a iné kožné ochorenia
Brusnicový olej (ALA) – má vysoký obsah vitamínu E, ktorý je silným antioxidantom
Olej z granátových jabĺk (CLNA) – antioxidačné a protizápalové účinky
Vitamín D (cholekalciferol) – dôležitý pre zdravie a pevnosť kostí, pomáha upravovať vylučovanie hormónov a imunitnú funkciu
Vitamín E – silný antioxidant, plní úlohu pri bunkovej komunikácii
Klinčekový éterický olej – silne antioxidačný a protizápalový olej, pomáha zmierniť bolesť a kožné problémy
Kadidlový éterický olej – silne imunostimulačné a protizápalové účinky. Tiež pomáha pri problémoch s krvným tlakom a depresii
Tymiánový éterický olej – silne antioxidačný, pomáha pri depresii a únave
Éterický olej z rasce rímskej – pomáha s trávením a môže pomôcť pri ingigescii a plynatosti
Pomarančový éterický olej – pomáha tráviacemu systému, pri netrávení a hnačke
Éterický olej z mäty piepornej – silne protizápalový a protikŕčový. Môže pomôcť pri črevných kŕčoch a tiež pocite nutkania na vracanie
Zázvorový éterický olej – pôsobí upokojujúco na tráviaci systém, zmierňuje pocit nutkania na vracanie a poruchy trávenia
Éterický olej z rasce lúčnej – protikŕčový a protiparazitný, pomáha pri poruchách trávenia a hnačke, upokojujúco pôsobí na svalstvo čriev
Éterický olej z rumančeka kamilkového – protizápalový a pomáha tráviacemu systému, pečeni pri zmiernení gastritídy
BENEFITY RYBIEHO OLEJA – ako jednej zo zložiek xEO MEGA
1. ADHD – Univerzita Južnej Austrálie zistila, že kombinácia rybieho a púpalkového oleja môže pomôcť znížiť bežné príznaky ADHD: nepozornosť, hyperaktivitu, nepokoj a impulzívne správanie. Podľa výskumníkov má “Rybí olej prospešné účinky na funkcie mozgu. 60% mozgu sa skladá z tukov, z ktorých sú najdôležitejšie polynenasýtené omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.”
2. Stres – bolo zistené, že suplementácia rybieho tuku u potkanov normalizovala stresovú reakciu (dupnutie nohou) výskumného testu použitého na napodobenie dlhodobého stresu životného prostredia. Počas používania rybieho oleja v dlhšom časovom rozpätí mali študenti, ktorí sa pripravovali na 20 skúšok pokles noradrenalínu (-31%) pri 1.5g DHA denne. Je zaujímavosťou, že nízka dávka predstavujúca 762mg EPA + DHA denne môže znížiť hladinu noradrenalínu aj u zdravých nenamáhaných osobách.
3. Artritída – 18 mesačná štúdia publikovaná tento rok vyhodnotila tri skupiny ľudí trpiacich artitídou, pričom jedna používala rybí olej, druhá semená boráku lekárskeho a tretia kombináciu oboch. Všetky tri skupiny vykazovali významné zníženie ochorenia.
4. Alzheimerova choroba – už niekoľko rokov boli vytvárané štúdiá spojenia rybieho tuku s Alzheimerovou chorobou. Zatiaľ sú známe tieto výsledky: esenciálne mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybom oleji sú životne dôležité pre funkciu mozgu. Môžu spomaliť úbytok kognitívnych funkcií a zabrániť atrofii u starších.
5. Rakovina – bolo zistené, že rybí olej pomáha zabiť rôzne druhy rakoviny vrátane rakoviny hrubého čreva, prostaty a prsníka. Výskum nielen, že preukázal, že robí bežné lieky proti rakovine aktívnejšími, ale, že je tiež efektívny ako samostatná terapia.
6. Cukrovka – rybí olej pomáha znižovať riziko rozvoja kognitívnyvh deficitov u diabetikov, pretože chráni bunky hipokampu pred zničením. Štúdia tiež zistila, že rybí olej môže pomôcť zvrátiť jedu z príčin cukrovky II. typu, ktorou je oxidačný stres.
7. Očné ochorenia – bolo preukázané, že rybí olej lieči očné poruchy súvisiace s vekom, ako je šedý zákal. Francúzski vedci liečiaci 290 pacientov s vekovo podmienenou makulárnou degeneráciou (AMD) zistili, že príjem rybieho oleja a morksých plodov bol u týchto pacientov výrazne nižší. Vzhľadom k vysokým úrovniam EPA a DHA, bolo zistené, že ľudia s rizikom AMD, by mali užívať rybí olej vo forme doplnkov výživy.
8. Kardiovaskulárne ochorenie – podľa Výskumného Inštitútu Kardiovaskulárnych ochorení v Maastrichte v Holandsku, “Epidemiologické štúdie ukázali, že nahradenie tuku sacharidmi, môže byť horšie, a že rôzne polynenasýtené mastné kyseliny majú skôr priaznivé než škodlivé účinky. Rybí olej s mastnými kyselinami s protizápalovými účinkami môže pomôcť zabrániť a zvrátiť množstvo kardiovaskulárnych ochorení.
9. Imunita – keď je antioxidant astaxantín v kombinácii s rybím olejom,posilnenie imunitného sytému sa zdvojnásobí.
10. Rybí olej sa síce nepovažuje za stimulant, no zvyšuje mozgovú činnosť, takže po jeho suplementácii môžeme cítiť mierny stimulačný účinok.
11. Chudnutie – Austrálsky vedci publikovali výsledky štúdie skúmajúcej účinky rybieho tuku na chudnutie v kombinácii s diétou a cvičením v máji 2007. Výsledky ukázali, že celkový podiel tuku v tele, najmä v oblasti brucha, bol významne znížený v skupine, ktorá užívala rybí olej v spojení s cvičením, v porovnaní so skupinou užívajúcou len rybí tuk, alebo skupinou, ktorá cvičila bez používania rybieho tuku. Ďalšia štúdia vykonaná francúzskymi vedcami porovnávala 27 žien, ktoré dostali 1.8 gramov rybieho oleja denne so skupinou žien, ktorá dostávala placebo. Po dvoch mesiacoch mala prvá skupina výrazne znížený tuk na bruchu.
12. Koža – tento zdroj esenciálnych tukov prospieva zdraviu a kráse ľudskej kože niekoľkými spôsobmi. Vyživuje pokožku s tukmi a prispieva vitamínmi rozpustnými v tukoch, ktoré pomáhajú udržiavať pokožku hladkú a pružnú. Takiež zabraňuje vráskam a pôsobí proti procesu starnutia pokožky. Jedným z hlavných dôvodov, prečo vedie rybí olej k zdravšej pokožke je ten, že znižuje zápal, výskyt akné a ekzémov.
13. Vlasy – Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú znižovať suchosť kože, ktorá môže viesť k lupinám alebo svrbeniu. Prírodné oleje, ktoré mažú pokožku v oblasti vlasov majú tendenciu zredukovania sa počas starnutia. Omega-3 v tabletkovej forme rybieho oleja zmierňuje toto vysušenie, ktoré vedie k lámaniu vlasov a vráskam. Štúdia zverejnená “Dermatologickou klinikou” v roku 2013 oznámila, že vlasové folikuly môžu byť narušené nedostatkom esenciálnych mastných kyselín.
14. Pamäť a učenie – DHA bola testovaná pre jej úlohu vo formovaní pamäti a jej vyššia koncentrácia je spojená s lepšou verbálnou zručnosťou u starších ľudí. Je známe, že jej nedostatok naopak škodí spracovaniu pamäte. U zdravých testovaných potkanoch sa pri podávaní DHA (300mg/kg) objavila podpora referenčnej pamäti. Dostatočný počet testov bol vytvorený na dôkaz podpory zvýšenia pamäte spojené s DHA suplementáciou.
Väčšina priaznivých účinkov dochádza počas niekoľkých dní, alebo týždňov, skôr než okamžite.
A L P H A C R S – tretia zložka LLV – na bunková vitalitu
Extrakt z rastliny Boswelia serrata – kyseliny beta-boswellove – kyseliny boswellové majú silné protizápalové a protirakovinové účinky a tiež majú potenciál podporovať zdravie kĺbov a zabraňovať artritíde
Extrakt z koreňa šišiaka (bajkalín) – bajkalín je polyfenol získavaný z koreňa šišiaka bajkalského. Je známy pre svoje antioxidačné účinky a protirakovinové pôsobenie
Extrakt z pestreca mariánskeho (silymarín) – silymarín je komplex polyfenolov extrahovaných z rastliny pestreca mariánskeho. Majú silné ochranné účinky na pečeň
Extrakt z ananásu (bromelaínové proteázové enzýmy)– protizápalové účinky a potenciál znížiť bolesť kĺbov a artritídu
Extrakt z rastliny Polygonum cuspidatum (resveratrol)– resveratrol je polyfenol, ktorý vytvárajú rastliny v rámci obrannej reakcie voči baktériám a hubám. Okrem svojich antioxidačných účinkov sa resveratrol študuje aj pre svoju schopnosť potláčať rast rakovinových buniek pri rakovine kože a leukémii a schopnosť zlepšovať mitochondriálnu funkciu v bunkách
Extrakt z listov zeleného čaju– chráni bunky kostnej drene pred vznikom chromozómových aberácií. Zelený čaj môže znížiť riziko vzniku srdcovocievneho ochorenia a niektorých foriem rakoviny
Extrakt z granátového jablka – kyselina elagová sa nachádza v malinách, granátových jablkách, vlašských orechoch a iných druhoch ovocia a zeleniny. Tento polyfenol má schopnosť zabrániť oxidácii lipoproteínov s nízkou hustotou (známy rizikový faktor pre srdcovocievneochorenie) a rozvoju aterosklerotických lézií, preto by mohol pomôcť predchádzať ateroskleróze
Extrakt z koreňa kurkumy (kurkumín) – kurkumín je polyfenol nachádzajúci sa v koreni kurkumy (korenie, ktoré sa bežne používa ako súčasť korenia kari. Kurkumín naväzuje na plaky amyloidu-beta a zabraňuje ich tvorbe, znižuje mieru oxidačného stresu a poškodenia molekuly DNA spôsobených amyloidom-beta v nervových bunkách. Amyloid-beta a jeho hromadenie v mozgu v podobe plaku sa považuje za možnú príčinu Alzheimerovej choroby.
Extrakt z hroznových semien (proantokyanidíny) – znižovanie oxidácie lipoproteínov s nízkou hustotou u ľudí s vysokou hladinu cholesterolu
Extrakt zo sezamových semien – o sezamových semenách je preukázané, že majú antioxidačné účinky
Extrakt z borovicovej kôry – je silný antioxidant, preventívne pôsobí proti vzniku ochorení kostí. Zvyšuje ochrannú schopnosť pred oxidáciou u lipoproteínov s malou hustotou (komplexné molekuly, ktoré prenášajú v tele tuky)
Acetyl –l-karnitín – je látka tvorená telom, ktorá prenáša mastné kyseliny do mitochondrií, čím pomáha pri rozpade tukov za vzniku energie. Užívanie l-karnitínu viedlo k zníženiu únavy a tiež zvyšovalo objem svalov a znižovalo objem tuku
Kyselina alfa-lipoová – plní dôležitú úlohu pri aeróbnom metabolizme buniek. Má výrazné antioxidačné vlastnosti a pomáha pri pacientoch s Alzheimerovou chorobou a ako liečba pre neuropatiu u pacientov s cukrovkou. Kyselina lipoová sa spolu s acetyl –l-karnitínom študuje pre svoju schopnosť znížiť oxidačné poškodenie mitochondrií v mozgu, ku ktorému dochádza pri starnutí
Koenzým Q10 Extrakt – je látka, ktorá má rozhodujúcu úlohu v elektrónovom transportnom reťazci, ktorý pomáha s tvorbou bunkovej energie. Okrem antioxidačných vlastností sa koenzým Q10 študuje pre svoj neuroochranný účinok pri Parkinsonovaj chorobe a pre svoju schopnosť zmierniť symptómy chronického zlyhania srdca a iných srdcovocievnych problémov
Kvercetín – je polyfenol, ktorý sa bežne vyskytuje v jablkách, citrusovom ovocí, zelených druhoch zeleniny a mnohých bobuľovitých plodoch. Študuje sa pre svoju schopnosť selektívne usmrcovať bunky rakoviny prostaty bez toho, aby poškodzovali okolité zdravé bunky.
Extrakt z listov Ginka dvojlaločného – svojim antioxidačným pôsobením chráni pečeň pred poškodením, ochraňuje mozog, myslenie, ochrana buniek, pamäť, pôsobí proti demencii
Zmes na žalúdok – obsahuje rôzne byliny, ako napr. list mäty piepornej, extrakt zo zázvorového koreňa a semiačko z rasce lúčnej, ktoré pomáhajú nášmu žalúdku
Viac info a odkazov na odb.literatúru nájdete v knihe Modern Essentials